Użytkownicy Facebooka mogą trwale cofnąć wiadomości, których nie chcieli wysyłać z rozmów na Messengerze, ale istnieją ograniczenia dotyczące tej funkcji.
Każdy Facebook użytkownik prawdopodobnie musiał przejść przez horror niezamierzonego wysłania wiadomości do kontaktu Messenger, który był przeznaczony dla kogoś innego, co sprawia, że dobrze, że firma pozwala na opcję odzyskania błędnych czatów i wyeliminowania ich z widoku jednego lub wszystkie strony biorące udział w rozmowie. Zamiast całkowicie wyłączać Facebook Messengera ze wstydu, użytkownicy mogą zachować twarz w Internecie, z kilkoma akceptowalnymi zastrzeżeniami.
ten „niewyślij” opcja jest dostępna do użycia za pośrednictwem zakładki Messenger na Facebooku w ramach głównej platformy za pośrednictwem aplikacji komputerowej. Można go również uzyskać za pośrednictwem messenger.com oraz aplikacji mobilnych Messengera na iOS i Androida. Gdy wiadomość w wątku czatu na Facebooku nie zostanie wysłana, powiadomienie z informacją, że osoba nie wysłała wiadomości, zastąpi usunięty dymek czatu. Osoby uwzględnione w rozmowie nadal będą widzieć te nieobecne wiadomości zapisane w historii czatu, ale nie będą mogły odczytać oryginalnej wiadomości, chyba że zdarzyło im się ją przeczytać przed usunięciem. Różni się to od trybu znikania Facebook Messenger, który pozwala użytkownikom komunikować się bez archiwizowania wiadomości w historii czatu, gdy funkcja jest aktywna.
Związane z: Jak wysyłać wiadomości WhatsApp na komputerze?
Według TechCrunch , możliwość anulowania wysyłania wiadomości była dostępna od 2018 r., ale wtedy użytkownicy mieli tylko dziesięć minut po dostarczeniu wiadomości na jej odebranie; potem został na stałe zarejestrowany. Teraz użytkownicy mogą albo na stałe „Cofnij dla wszystkich” oraz usuń wiadomości z widoku wszystkich lub po prostu ukryj wiadomości, których nie chcą już widzieć, wybierając – Odeślij dla Ciebie. Aby to zrobić w przeglądarce internetowej na komputerze, przejdź do facebook.com, kliknij ikonę Messenger w prawym górnym rogu strony i wybierz rozmowę. Możesz też przejść bezpośrednio do messenger.com i otworzyć wątek konwersacji. Kliknij ikonę z trzema kropkami obok dymka wiadomości, aby usunąć i wybrać – Cofnij wysłanie. Wybrać pomiędzy „Odrzuć dla wszystkich” lub – Odeślij dla ciebie. Po dokonaniu wyboru kliknij – Cofnij wysłanie.
Cofnij wysłanie wiadomości lub po prostu usuń ją z widoku
Użytkownicy mogą również uruchomić aplikację Messenger na swoich telefonach komórkowych i otworzyć wątek czatu, z którego chcą usunąć wiadomości. Znajdź dymek tekstowy do usunięcia i przytrzymaj go, aż pojawią się opcje. Użytkownicy Androida mogą dotknąć „niewyślij” i wybieraj między „Odrzuć dla wszystkich” lub – Odeślij dla ciebie. Właściciele iPhone'ów muszą trafić 'Więcej' przed wyborem „Wyślij” następnie „Odrzuć dla wszystkich” lub – Odeślij dla ciebie.
Dla niektórych użytkowników Facebooka ignorancja może być absolutną błogością. Zamiast musieć zablokować kogoś na Messengerze , ludzie mogą z nich korzystać „Nie wyślij dla ciebie” opcję i zapomnij, że kiedykolwiek wysłali wiadomość do kogoś, bez konieczności cofnięcia oświadczenia i możliwości innego użytkownika Facebooka, aby nadal widzieć wiadomość. Zanotuj to, chociaż Facebook Messenger jest zasadniczo bezpieczny , usunięte czaty nadal mogą być uwzględniane w raportach, gdy użytkownik lub osoba na czacie pobierze kopię swoich danych z Facebooka. Będzie to jednak oznaczać, że wiadomości nie zostały wysłane na czacie, a nie to, co pierwotnie mówiły wiadomości. Dodatkowo możliwe jest również, że inne Facebook użytkownicy mogli już zobaczyć lub przekazać wiadomość, zanim została usunięta.
Następny: Jak znaleźć urodziny znajomych na Facebooku (iPhone, Android i komputer)
Źródło: Facebook , TechCrunch