Wyjaśnienie różnych opcji prywatności lokalizacji dla funkcji Snap Map Snapchata, w tym trybu Ghost i jak łatwo go włączyć.
W obecnym świecie, w którym większość ludzi nosi wszędzie ze sobą smartfony z obsługą GPS, pocieszające jest przekonanie się, że Snapchat oferuje tryb ducha, funkcję, która zapewnia użytkownikom dodatkowy poziom prywatności. Wielu użytkowników popularnej aplikacji społecznościowej może nie zdawać sobie sprawy z funkcji Snap Map i ryzyka, jakie może ona stwarzać dla tych, którzy nie monitorują swoich ustawień prywatności.
Snap Map został wprowadzony w 2017 roku jako środek do udostępniać Snapy na całym świecie za pośrednictwem „Naszej historii”. Dodatkowa funkcja tej funkcji umożliwia użytkownikom udostępnianie swojej lokalizacji znajomym w czasie rzeczywistym podczas korzystania z aplikacji. Ich Bitmoji pojawia się na mapie, umożliwiając innym przeglądanie ich snapów, historii, znajomych i miejsc - wszystkiego, co jest na żywo i dostępne w danym czasie.
Chociaż Snap Map oferuje znajomym nowe i kreatywne sposoby łączenia się i komunikacji, istnieje ryzyko związane z udostępnianiem lokalizacji, jeśli użytkownik nie jest świadomy swoich ustawień prywatności. Na przykład, jeśli użytkownik ma ustawione ustawienia udostępniania wszystkim, jego lokalizacja jest oznaczana na mapie przyciągania każdemu, kto natknie się na jego imię, Bitmoji, historię itp. Może to być znajomy, przyjaciel znajomego lub zupełnie obcy. Na szczęście Snapchat rozpoznał to potencjalne zagrożenie od samego początku i oferuje kilka opcji prywatności, dzięki którym lokalizacje użytkowników są tak prywatne, jak im się podoba. Tryb ducha .
Jak włączyć tryb Ghost dla dodatkowej prywatności
Użytkownicy Snapchata mogą wrzeszczeć na myśl o ich dokładnym lokalizacja udostępniana na całym świecie i wszyscy powinni to zobaczyć w tej chwili. Istnieje jednak szybki i łatwy sposób, aby pokazać wszystkim, którzy cenią sobie prywatność (lub przynajmniej prawo do jej kontrolowania). Tryb Ghost to pełny tryb prywatności, który sprawia, że Twoja obecność na Snap Map jest widoczna tylko dla Ciebie. Nikt inny nie może zobaczyć, gdzie jesteś, nawet Twoi znajomi ze Snapchata.
Aby włączyć tę funkcję, dotknij swojego Bitmoji w lewym górnym rogu ekranu aparatu i przewiń w dół do Snap Map. Następnie dotknij ikony koła zębatego w prawym górnym rogu, aby otworzyć ustawienia. Na koniec włącz tryb ducha. Kiedy zdecydujesz się włączyć tryb ducha, zauważysz, że wyskakuje okno z różnymi opcjami timera, w tym trzy godziny, dwadzieścia cztery godziny lub „do wyłączenia”. Licznik czasu pozwala wybrać, jak długo chcesz pozostać poza siecią, czy to po prostu położyć się na kilka godzin, czy zniknąć w dającej się przewidzieć przyszłości.
Bardziej swobodne ustawienia prywatności są również dostępne w trybie Ghost w oknie ustawień Snap Map. Użytkownicy mogą udostępniać informacje wszystkim swoim znajomym na Snapchacie - dotyczy to wszystkich dodatkowych znajomych dodanych w przyszłości, ale nie osób, które dodały Cię jako znajomego, którego nie dodałeś ponownie. Inną dostępną opcją jest udostępnianie znajomym, ale z wyjątkami. W tym trybie możesz wybrać konkretnych znajomych ze Snapchata, których chcesz wykluczyć z oglądania swojej lokalizacji. Ostatnią opcją jest wybranie konkretnych znajomych. W tym trybie tylko wybrani przez Ciebie znajomi będą mogli wyświetlać Twoją lokalizację. W rezultacie istnieje wiele sposobów, aby zapewnić, że Snapchat ujawnia tylko innym to, co ma ujawniać aplikacja na smartfony.
Źródło: Snapchat