Użytkownicy iPhone'a mogą wysyłać zdjęcia, dokumenty i inne pliki do innych urządzeń Apple za pomocą narzędzia AirDrop, ale gdy nie jest używane, najlepiej je wyłączyć.
Dopóki Jabłka AirDrop to przydatne narzędzie, nie wszyscy użytkownicy będą chcieli, aby ich iPhone był włączony przez cały czas. AirDrop pozwala użytkownikom udostępniać zdjęcia, dokumenty i inne pliki między urządzeniami Apple, które znajdują się blisko siebie. Działa z iPhone'ami, iPadami, iPodami Touch i komputerami Mac.
Aby przesłać plik za pomocą AirDrop, dwóch użytkowników musi znajdować się blisko siebie z włączonymi Wi-Fi i Bluetooth oraz osobiste hotspoty wyłączone . Nadawca musi tylko dotknąć ikony udostępniania na pliku, dotknąć przycisku AirDrop, a następnie skierować swój iPhone 11 lub 12 na inny z dwóch modeli lub wybrać kontakt lub pobliskie urządzenie. Osoba odbierająca plik będzie potrzebować zestawu AirDrop do odbierania tylko od kontaktów, w takim przypadku nadawca musi być w ich kontaktach lub od wszystkich. Jeśli nie korzystasz z AirDrop, warto ustawić go na trzeci i ostatni tryb Odbieranie wyłączone, ponieważ może to pomóc zaoszczędzić żywotność baterii urządzenia i chronić bezpieczeństwo urządzenia.
Powiązane: Co to jest blokada aktywacji iPhone'a i jak z niej korzystać?
Tak jak Apple wyjaśnia , na iPhonie można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest przejście do Ustawień, a następnie dotknij Ogólne. Tutaj użytkownicy znajdą opcję AirDrop, a po jej kliknięciu mogą wybrać opcję Odbieranie wyłączone (lub jedno z innych ustawień). Alternatywnie, użytkownicy mogą zmienić ustawienia za pośrednictwem Centrum sterowania na swoim urządzeniu. Dostęp do tego można uzyskać, przesuwając palcem w dół od prawego górnego rogu na niektórych urządzeniach lub w górę od dołu ekranu na innych. Użytkownicy powinni następnie dotknąć i przytrzymać kartę ustawień sieciowych, a następnie dotknąć ikony AirDrop po otwarciu. Tutaj użytkownicy mogą ustawić AirDrop na Odbieranie wyłączone lub jedną z innych opcji.
Ustawienia i wskazówki dotyczące AirDrop
Ważne jest, aby wiedzieć, że każdy, kto ma urządzenie Apple, może wysłać plik do każdego w pobliżu, którego funkcja AirDrop jest ustawiona na Wszyscy. Z tego powodu użytkownicy iPhone'a powinni uważać na to, jakie otrzymane pliki zdecydują się zaakceptować, jeśli nie wiedzą, kto je wysłał. Korzystanie z ustawień Tylko kontakty lub Wyłączanie odbierania eliminuje ryzyko wysłania niechcianych plików od nieznajomych. Przez lata pojawiły się powszechne doniesienia o ludziach otrzymywania zdjęć o charakterze jednoznacznie seksualnym lub w inny sposób niechcianych plików dla użytkowników podczas korzystania z komunikacji miejskiej , który może wydawać się nie tylko natrętny, ale także groźny ze względu na bliskość, w jakiej muszą znajdować się nadawcy.
Apple zauważa również, że jeśli użytkownik nie może zmienić ustawienia AirDrop z opcji Odbieranie wyłączone, jest to prawdopodobnie spowodowane ograniczeniem cyfrowego dobrego samopoczucia czasu ekranu na iPhonie. Aby obejść ten problem, użytkownicy powinni przejść do opcji Ustawienia > Czas przed ekranem > Ograniczenia dotyczące treści i prywatności, stuknąć Dozwolone aplikacje, a następnie włączyć AirDrop.
Więcej: Najlepsze wstępnie zainstalowane aplikacje na iPhone'a, których nigdy nie używasz
Źródło: jabłko