Usunięcie konta Snapchat jest dość łatwe, ale tymczasowa dezaktywacja może być bardziej odpowiednią opcją. Oto, co musisz wiedzieć.
Zamiast usuwać Snapchat konto całkowicie, użytkownicy mogą po prostu dezaktywować swoje konto. Jest jednak kilka kwestii, o których należy pamiętać, w tym sposób działania procesu dezaktywacji (i usuwania) Snapchata. Istnieje również kwestia tego, jak długo użytkownik musi ponownie aktywować swoje konto Snapchat, zanim zniknie na dobre.
Snapchat przez lata pozostawał niezwykle popularną platformą, i to pomimo zwiększonej konkurencji w przestrzeni mediów społecznościowych. Podczas gdy inne „duże portale społecznościowe” mają tendencję do oferowania różnych funkcji i służą różnym celom, niektóre z tych luk zanikają. Najbardziej oczywistym tego przykładem są Historie Snapchata. Podczas gdy Snapchat Stories był kiedyś oryginalnym pomysłem, od tego czasu jest kopiowany i replikowany na Instagramie, Facebooku, WhatsApp, a nawet Twitterze przez jakiś czas.
Związane z: Jak powstrzymać losowych ludzi przed dodaniem Cię do Snapchata?
Niezależnie od tego, czy chcesz wypróbować niektóre z tych konkurencyjnych funkcji, czy po prostu zrobić sobie przerwę od Snapchata, użytkownicy mogą dość łatwo dezaktywować swoje konto Snapchat tymczasowo. W rzeczywistości dezaktywacja konta nie różni się niczym od usunięcia go w oczach Snapchata, a proces dezaktywacji jest pierwszym krokiem do usunięcia konta. Aby faktycznie dezaktywować konto Snapchat , użytkownik będzie musiał zalogować się do portalu internetowego Snapchat przy użyciu swojej zwykłej nazwy użytkownika (lub adresu e-mail) i hasła. Po zalogowaniu użytkownik będzie miał możliwość usunięcia swojego konta. Chociaż brzmi to super trwale, tak nie jest.
Jak działa dezaktywacja i usuwanie (i ile masz czasu)
Niezależnie od tego, czy chcesz tymczasowo dezaktywować, czy trwale usunąć konto, pierwszym krokiem jest oznaczenie konta do usunięcia, wykonując powyższe czynności. Po zakończeniu konto automatycznie przejdzie w stan dezaktywacji. W tym okresie konto nie może komunikować się z innymi użytkownikami platformy. Okres dezaktywacji obowiązuje przez 30 dni, a po jego upływie konto jest usuwane. Krótko mówiąc, każdy, kto tymczasowo dezaktywuje konto Snapchat, może je dezaktywować tylko na maksymalnie 30 dni. Po upływie tych 30 dni odzyskanie dostępu do konta jest niemożliwe.
Kiedy gotowy do powrotu do świata Snapchata , proces jest dość prosty i nie wymaga nawet portalu internetowego. Zamiast tego po prostu zaloguj się ponownie do aplikacji Snapchat i to wszystko. Snapchat zauważa, że zmiana konta z dezaktywowanego na reaktywowane może potrwać do 24 godzin, więc użytkownicy mogą nie chcieć zostawiać go do ostatniego dnia, aby ponownie aktywować konto. I w przeciwieństwie do dezaktywacji, adresu e-mail nie można użyć do ponownego zalogowania się do aplikacji i ponownej aktywacji konta. Innymi słowy, będziesz musiał użyć rzeczywistej nazwy użytkownika Snapchata wraz z hasłem, więc warto zanotować, czym one są przed dezaktywacją konta.
I to wszystko. Snapchat zauważa, że to „może zachować niektóre dane osobowe” dla usuniętych kont, ale to wszystko drobiazgi. Jak wyjaśnia Snapchat, „Na przykład zachowamy informacje o wszelkich zakupach dokonanych za pośrednictwem Snapchata oraz o zaakceptowaniu naszych Warunków korzystania z usługi i Polityki prywatności”. Warunki prawne są zachowywane, ale wszystkie Twoje zdjęcia , znajomi i inne dane osobowe są usuwane wraz z Twoim kontem. Z tego powodu dobrym pomysłem jest tworzenie kopii zapasowych zdjęć/filmów Snapchata w innej aplikacji (takiej jak Zdjęcia Google lub Zdjęcia iCloud), aby mieć pewność, że nadal będziesz mieć do nich dostęp, nawet jeśli Snapchat konto jest martwe i nie ma.
Dalej: Co dzieje się z twoimi wspomnieniami po usunięciu Snapchata?
Źródło: Snapchat