Użytkownicy iPhone'a mogą włączyć udostępnianie lokalizacji w grupie rodzinnej, dzięki czemu mogą się nawzajem śledzić i lokalizować zagubione urządzenia.
Udostępnianie lokalizacji iPhone'a członkom rodziny może być bardzo korzystne dla użytkowników. Chmura rodzinna to jedna z wielu funkcji zabezpieczających iPhone'y, które mogą pomóc zapewnić im i ich użytkownikom bezpieczeństwo. Ta funkcja jest często związana z możliwością współdzielenia dostępu do jabłko usługi, ale Chmura rodzinna umożliwia również członkom rodziny udostępnianie sobie nawzajem lokalizacji swoich urządzeń.
Funkcja Family Sharing została wprowadzona w systemie iOS 8 w 2014 rokuumożliwia użytkownikom dodanie maksymalnie pięciu osób do grupy rodzinnej, w tym kont dzieci, oraz usprawnienie liczenia osoby z tej samej rodziny mogą korzystać z usług Apple jak Muzyka, Wiadomości +, Arcade, TV +.Użytkownicy mogą również udostępniać miejsce w iCloud, zakupy, takie jak aplikacje, książki i muzyka, i nie tylko, a także ustawiać limity na urządzeniach dzieci.
W ramach Dzielenie się rodziną narzędzie, istnieje jedna osoba dorosła uważana za organizatora rodziny, która dodaje członków do grupy, a gdy Organizator włączy ustawienia udostępniania lokalizacji dla grupy, wszyscy członkowie rodziny będą mieli dostęp do tej funkcji. Poszczególni członkowie grupy mogą przejść do ustawień swojego iPhone'a i kliknąć swoją nazwę u góry ekranu. Jeśli iPhone działa na iOS 11, powinni kliknąć swoją nazwę i przejść do iCloud. Aby uzyskać dostęp do ustawień udostępniania lokalizacji, kliknij kartę „Znajdź mój”. Na środku ekranu znajduje się przełącznik z napisem „Udostępnij moją lokalizację”, który użytkownicy mogą włączać i wyłączać. Poniżej mogą wyświetlać osoby w swojej grupie rodzinnej, które mają dostęp do ich lokalizacji i których lokalizację mogą zobaczyć po udostępnieniu.Kliknięcie każdej z nazw umożliwia użytkownikom udostępnianie swojej lokalizacji tej osobie. Po włączeniu użytkownicy zobaczą opcję zatrzymania udostępniania swojej lokalizacji w razie potrzeby. Ponadto u góry ustawień użytkownicy mogą kliknąć kartę „Znajdź mój iPhone”, za pomocą której mogąwłączanie i wyłączanie ustawień funkcji Znajdź mój iPhone, Znajdź moją sieć i Wyślij ostatnią lokalizację w wiadomościach.
Korzyści z udostępniania lokalizacji członkom rodziny
Włączenie udostępniania lokalizacji grupie rodzinnej użytkownika ma wiele zalet. Jeśli użytkownik zgubi iPhone'a lub go zgubi, może z łatwością użyć iPhone'a członka rodziny, aby zlokalizować swoje urządzenie, a nawet odtworzyć dźwięk, aby ułatwić znajdowanie go w pobliżu. Ustawienia Znajdź mój iPhone dają również użytkownikom możliwość zdalnego zablokowania urządzenia w przypadku jego zgubienia lub usunięcia przechowywanych na nim danych ze względów bezpieczeństwa. Wreszcie, użytkownicy mogą korzystać z tej funkcji, aby zapewnić bezpieczeństwo członkom swojej rodziny, śledząc, gdzie się znajdują.
Podobnie jak w przypadku każdej funkcji udostępniającej dane osobowe, w niektórych przypadkach udostępnianie lokalizacji może nie być idealne. Jeśli na przykład telefon jest udostępniany wielu osobom lub osobom, które nie są członkami rodziny, lepiej nie udostępniać lokalizacji temu urządzeniu.
Źródło: jabłko