Zdjęcia Google to fajna aplikacja do tworzenia kopii zapasowych zdjęć i filmów mobilnych, ale może zostać zasypana bezużytecznymi plikami. Istnieją sposoby na szybkie zwolnienie miejsca.
Google Zdjęcia to doskonała aplikacja do przechowywania danych dla fotografów mobilnych, którzy lubią dokumentować codzienne chwile, ale ma ona ograniczenia. Usługa nie oferuje już nieograniczonej przestrzeni dyskowej , więc użytkownicy będą musieli znaleźć sposoby na ręczne zwolnienie miejsca w celu tworzenia kopii zapasowych treści multimedialnych. Ludzie mogą majstrować przy ustawieniach, aby zoptymalizować sposób korzystania z aplikacji, która działa lepiej, gdy urządzenie jest podłączone do źródła zasilania i stabilnego połączenia internetowego.
Niektóre telefony komórkowe automatycznie zapisują zdjęcia i filmy w maksymalnej rozdzielczości, ale powoduje to większe rozmiary plików. O ile użytkownicy nie mają konta Google One, wszystko, co zostało zapisane w Zdjęciach Google, liczy się do przydzielonego 15 GB bezpłatnego miejsca. Ci, którzy nie planują drukowania obrazów w dużej skali, mogą chcieć przełączyć się na ' Oszczędzanie pamięci ' tryb przesyłania. Zmniejsza to oryginalną jakość zdjęć do 16 megapikseli, co wystarcza do drukowania zdjęć o wymiarach do 24 na 16 cali. Ponadto filmy zostaną przeskalowane do wysokiej rozdzielczości 1080p. Elementy przechowywane w jakości Oszczędzanie miejsca nadal będą wliczane do przydzielonego miejsca Google, ale dzięki temu zwolnisz bardzo potrzebne miejsce na więcej plików.
Związane z: Jak korzystać ze Zdjęć Google do tworzenia kopii zapasowych zdjęć i filmów z telefonu?
W celu zmień rozmiar przesyłanych plików w przypadku zdjęć i filmów na komputerze przejdź do photos.google.com/settings i wybierz ' Oszczędność pamięci. ' Dzięki temu przesyłane w przyszłości pliki będą przechowywane w nieco obniżonej jakości, ale nie będzie to miało wpływu na elementy, których kopie zapasowe zostały utworzone na telefonie Google Pixel lub Pixel 2 lub 3 w okresie obowiązywania oferty oryginalnej jakości. Użytkownicy mogą korzystać z Aplikacja Zdjęcia Google na iPhone'a lub telefony z systemem Android, aby dokonać zmiany, logując się na swoje konto Google i dotykając ikony profilu konta w prawym górnym rogu ekranu. Wybierać ' Ustawienia zdjęć ' następnie ' Kopia zapasowa i synchronizacja. ' Następnie wybierz ' Prześlij rozmiar ' i wybierz ' Oszczędność pamięci. '
Kompresuj obrazy i usuwaj niepotrzebne przesyłane pliki w Zdjęciach Google
Użytkownicy mogą chcieć odzyskać przestrzeń dyskową, kompresując już zarchiwizowane pliki do jakości oszczędzania pamięci. Wpłynie to na wszystkie kopie zapasowe zdjęć i filmów i nie będzie można tego cofnąć. Jak wcześniej wspomniano, nie będzie to miało wpływu na pliki, których kopia zapasowa została utworzona za pomocą telefonu Google Pixel lub Pixel 2 lub 3 w okresie obowiązywania oferty oryginalnej jakości. Ponadto to ustawienie nie pojawi się w menu, jeśli nie ma żadnych zdjęć zapisanych w oryginalnej jakości. Przed rozpoczęciem pobierz dowolne wysokiej jakości obrazy i filmy które muszą być zachowane w pełnej rozdzielczości na komputerze i ponownie przesłać je na Dysk Google dla bezpieczeństwa. Po zakończeniu przejdź do photos.google.com/settings i kliknij ' Odzyskaj miejsce na dane . Uderzyć ' Kompresja ' w wyskakującym okienku i przygotuj się na to, że proces zajmie trochę czasu.
Oczyszczenie biblioteki Zdjęć Google przez eliminację gigantycznych plików zdjęć i filmów, zrzutów ekranu, rozmytych obrazów i nieobsługiwanych filmów to świetna opcja, która zwalnia miejsce w aplikacji. Chociaż może to zająć dużo czasu i wysiłku, pozwala użytkownikowi zoptymalizować konto bez obniżania jakości przesyłanych plików. ten ' Zarządzaj pamięcią „Narzędzie, w którym użytkownicy mogą przeglądać i usuwać niepotrzebne pliki, to tylko jedna z wielu fajnych funkcji Zdjęć Google . Oszacuje ilość pozostałego miejsca na dane na podstawie tego, jak często użytkownik tworzy kopie zapasowe treści na swoim koncie Google. Na komputerze przejdź do photos.google.com/quotamanagement . Pod ' Przejrzyj i usuń, ' dotknij każdej karty, aby wyświetlić podgląd i wybrać elementy, które można usunąć. Kliknij znacznik wyboru obok pliku, aby wybrać go do usunięcia lub ' Zaznacz wszystko ' aby wybrać wszystkie pliki. Jeśli nie masz pewności, przed kliknięciem pobierz elementy na komputer ' Przenieść do kosza ' w prawym górnym rogu ekranu.
To samo dotyczy pozbycia się niechcianych plików za pomocą aplikacji mobilnej. Stuknij ikonę profilu konta w prawym górnym rogu ekranu, naciśnij ' Ustawienia zdjęć , następnie wybierz ' Kopia zapasowa i synchronizacja . Aby zarządzać kontem Zdjęć Google , dotknij ' Zarządzaj pamięcią. ' Przejrzyj wszystko poniżej ' Przejrzyj i usuń ' dotykając każdego pliku, aby wyświetlić podgląd. Wybierać ' Wybierz ' i zaznacz przycisk radiowy obok plików do usunięcia lub ' Zaznacz wszystko”, aby usunąć wszystko. Następnie dotknij ikony kosza, a następnie ' Usunąć ' w wyskakującym okienku. Raz z powrotem do Google Zdjęcia 'Zarządzaj miejscem na dane, pojawi się komunikat pokazujący, ile miejsca zostało zwolnione przez ostatnie usunięcie.
Dalej: Walka z opóźnieniem telefonu z Androidem? Jak zwolnić miejsce?