Google chce, aby zadanie usuwania historii wyszukiwania było bezproblemowe, zwłaszcza jeśli chodzi o dziennik aktywności wyszukiwania z ostatnich 15 minut.
Google wprowadza nową funkcję ukierunkowaną na prywatność, która umożliwi użytkownikom szybkie usuwanie ostatnich 15 minut ich aktywności związanej z wyszukiwaniem. Gigant wyszukiwania umożliwia już użytkownikom ustawienie harmonogramu automatycznego usuwania aktywności w Internecie i aplikacjach, który obejmuje wszystko, od historii wyszukiwania w Internecie, a także aktywności w pakiecie usług Google, takich jak Mapy i Google Play, aby wymienić tylko kilka.
Obecnie tytułowa aplikacja do wyszukiwania umożliwia użytkownikom wybór między automatycznym interwałem usuwania aktywności wynoszącym 3, 18 i 36 miesięcy. Jednak aplikacja oferuje również opcję ręcznego usuwania danych o aktywności w dowolnym momencie. Jeśli chodzi o usuwanie historii wyszukiwania, użytkownicy mogą albo usunąć cały dziennik, albo usunąć historię w niestandardowym przedziale czasowym lub w określonym dniu. Oczywiście użytkownicy mogą również zdecydować się na usunięcie tylko określonego zestawu danych dotyczących aktywności z historii wyszukiwania.
Powiązane: Jak podkręcić wyniki wyszukiwania Google
ten najnowszy dodatek do funkcji prywatności Google Search jest możliwość usunięcia historii wyszukiwania zgromadzonej w ciągu ostatnich 15 minut. Nowa funkcja jest już dostępna w wyszukiwarce Google na iOS, ale Google obiecał przenieść ją również do aplikacji na Androida. Jednakże. Google nie przewidziało, kiedy to nastąpi, z wyjątkiem niejasnej obietnicy „jeszcze w tym roku”.
Jak usunąć historię wyszukiwania z ostatnich 15 minut?
Aby uzyskać dostęp do nowego narzędzia do usuwania aktywności wyszukiwania, użytkownicy muszą po prostu otworzyć aplikację Google i dotknąć ikony „Więcej”, która pojawia się w lewym dolnym rogu ekranu. Na stronie „Więcej” użytkownicy zobaczą teraz nową opcję „Usuń ostatnie 15 minut” pod zakładką Historia wyszukiwania. Jednak użytkownicy będą musieli określić konto Google, z którym powiązaną historię wyszukiwania chcą usunąć. Dotyczy to tylko urządzeń, na których zalogowano się na wiele kont Google. Aby zmienić konto Google, użytkownicy muszą po prostu wybrać właściwe z menu rozwijanego u góry okna „Więcej”.
Google wprowadza również inne narzędzie, które dodaje warstwę uwierzytelniania przed uzyskaniem dostępu do pulpitu nawigacyjnego Moja aktywność. Po włączeniu użytkownicy będą proszeni o zweryfikowanie swojej tożsamości przy użyciu danych logowania do konta Google. Ta funkcja przyda się w sytuacjach, w których użytkownicy muszą dzielić swój telefon, tablet lub komputer z inną osobą. Google ostrzega jednak, że dodana warstwa weryfikacji będzie miała zastosowanie tylko do panelu Moja aktywność. Oznacza to, że historia wyszukiwania i dziennik aktywności w innych aplikacjach i usługach Google będą nadal dostępne dla innych. Dostęp do tej dodatkowej warstwy uwierzytelniania w celu ochrony dziennika Mojej aktywności za warstwą hasła można uzyskać z sekcji Historia wyszukiwania w Google aplikacja. Google twierdzi, że wykorzystuje dziennik aktywności do wyświetlania wyselekcjonowanych treści, które obejmują również reklamy.
Dalej: Jak lokalizacja pomaga w wynikach wyszukiwania Google: firmy, pogoda, wskazówki dojazdu
Źródło: Blog Google