Otrzymuj powiadomienia o lokalizacjach znajomych w Mapach Google

Jaki Film Można Zobaczyć?
 
Opublikowano 27 lipca 2022 r

Oprócz udostępniania lokalizacji znajomym Mapy Google wyświetlają teraz powiadomienia, gdy użytkownik przybywa do danego miejsca lub je opuszcza. Oto jak to skonfigurować.










Użytkownicy mogą teraz otrzymywać powiadomienia o lokalizacji swoich znajomych mapy Google . Ta funkcja doskonale sprawdza się, gdy spotykasz się z przyjaciółmi i wiesz, gdzie są znajomi. Może to być również świetna funkcja bezpieczeństwa, aby zobaczyć, kiedy przyjaciel wrócił bezpiecznie do domu po nocy spędzonej poza domem. Lub jeśli spotykają się z nieznajomym na randkę.



Google wprowadziło podobną funkcję już w maju. Użytkownicy mogą upuścić pinezkę i udostępnić tę lokalizację znajomym. Działało to w podobny sposób jak funkcja udostępniania lokalizacji. Aby upuścić pinezkę, użytkownik powinien wybrać miejsce na mapie i przytrzymać, a następnie wybrać adres i udostępnić go osobie kontaktowej. Było to przydatne narzędzie do udostępniania informacji o miejscu spotkania. Funkcja udostępniania lokalizacji poszła dalej.

Powiązane: Jak wyświetlić ceny opłat drogowych na Mapach Google






Jest to dodatek do funkcji udostępniania lokalizacji. Gdy użytkownik udostępni swoją lokalizację, może skonfigurować powiadomienia informujące o zmianie lokalizacji tej osoby. Idź do Google Mapy i wybierz użytkownika, który udostępnił swoją lokalizację. Następnie wybierz „Dodaj” obok „Powiadomień”. Stąd użytkownik może wybrać opcję otrzymywania powiadomień, gdy dotrze lub opuści określone miejsca. U góry wybierz lokalizację. Pojawi się wyskakujące okienko z prośbą o zapisanie powiadomienia. Następnie na dole przełącz, czy chcesz otrzymywać powiadomienia o przybyciu lub wyjściu.



Otrzymuj powiadomienia, gdy zaktualizowana lokalizacja zostanie wysłana do znajomych

Użytkownik może nie tylko uzyskać lokalizacje zaktualizowanych lokalizacji swoich znajomych, ale może także zobaczyć, kiedy ich lokalizacja jest wysyłana do innych osób. Najpierw wróć do aplikacji. Następnie wybierz zdjęcie profilowe i kliknij „Ustawienia”. Następnie przewiń w dół do „Powiadomień”, a następnie „Lokalizacja i profil”. Następnie wybierz opcję „Udostępnianie lokalizacji Google (ty)”. Użytkownicy mogą wybrać, czy powiadomienia mają być włączone, wyłączone, czy tylko w aplikacji.






Użytkownicy powinni pamiętać, że powiadomienia mogą otrzymywać tylko wtedy, gdy ktoś udostępnił im już swoją lokalizację. Następnie użytkownik otrzyma powiadomienie push od mapy Google aplikacja i e-mail. Będą także otrzymywać cykliczne comiesięczne e-maile, jeśli udostępnianie lokalizacji będzie obowiązywać długoterminowo. Gdy użytkownik chce przestać udostępniać swoją lokalizację, wystarczy, że wróci do aplikacji i wybierz „Udostępnianie lokalizacji”, dotknij użytkownika i wybierz „Zatrzymaj”. Ponadto może także „Poproś” o lokalizację kontaktu, która za bardzo.



Dalej: Jak sprawdzić ruch w czasie rzeczywistym w Mapach Google

Źródło: Google